Ο ΜΙΝΙΜΑΛΙΣΜΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΔΙΣΚΟ ΤΟΥ FOREST DRIVE WEST

O μινιμαλισμός και η ηλεκτρονική έχουν μία μακρόχρονη σχέση αγάπης, η οποία μπορεί να μην είναι πάντα στο προσκήνιο των μουσικών τάσεων, αλλά είναι σχεδόν πάντα επίκαιρη. Το νέο άλμπουμ του Joe Baker a.k.a. Forest Drive West, είναι ζωντανό παράδειγμα αυτής της αδιάκοπης επιρροής της αφαιρετικής τεχνικής του μινιμαλισμού στον ήχο της ηλεκτρονικής μουσικής.

Στο Apparitions, τον δεύτερο δίσκο του Άγγλου μουσικού, δεν συμβαίνουν πολλές εκπλήξεις. Λίγες είναι οι δυνατές στιγμές και λίγες μελωδίες ή ρυθμοί μένουν χαραγμένοι στη μνήμη μετά το τέλος του δίσκου.

Ο δίσκος βασίζεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στην δημιουργία μιας υπνωτικής ατμόσφαιρας. Μέσα σε αυτό το κλίμα οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν την διαφορά και ο δίσκος απαιτεί πραγματική συγκέντρωση για να κατανοηθεί πλήρως.

Αν και σε μερικά κομμάτια υπάρχει μία μεγαλύτερη ένταση όπως για παράδειγμα στο «Cut and Run» ή το «Vertigo», οι περισσότερες συνθέσεις βασίζονται στην επανάληψη μιας βασικής μελωδικής ιδέας, με μικρές αλλαγές στη διάρκεια των κομματιών, στις οποίες πολλές φορές κρύβονται και οι καλύτερες στιγμές του δίσκου, όπως ο τρόπος που χρησιμοποιεί ο Baker την μπασογραμμή του «Circles».

Το Apparitions, συνολικά, είναι ένας καλός dub techno δίσκος, αλλά στα 51 λεπτά της διάρκειας του λίγες είναι οι στιγμές, που εντυπωσιάζουν. Η μονοτονία του δίσκου λειτουργεί εις βάρος του και δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για δεύτερες ή τρίτες ακροάσεις, τουλάχιστον στο σύνολο του.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s